Friday, August 1, 2008

85/ Невероятната история на една дойче марка от 62-ра

via ayreonautiqus

Глей, глей, глей к'ви неща стават:


Това е ръката на колегата ми Ренко Зигман. Тази монета от 1 марка, емисия 62-ра е попаднала за първи път в тази ръка преди мноооого много време, когато малкият Ренко я е получил в първия си учебен ден, за да си купи закуска. По една или друга причина и поради факта, че емисията на монетата съвпада с годината, през която е роден, той решил да си я запази и оттогава я носи винаги със себе си.

До скоро.

С него заминахме командировка в Щатите. Първо летяхме от Брюксел до Вашингтон, а след това до Норфолк. Там останахме около седмица и се върнахме по обратния маршрут. Та, някъде над Атлантическия океан на отиване, Ренко се захвана да си подрежда портфейла, извади всички "европейски" пари (монетата също) и ги сложи в джобчето на седалката пред него. Остави доларите на по-достъпно място в портфейла си, а еврата ги прибра в някакво друго, по-закътано отделенийце.
По-късно, вече по време на другия полет, клетият осъзна, че си е изгубил марката и му стана страшно тъжно - все едно гледаш дете, на което току що са му дръпнали играчката от ръцете.
След една седмица, на връщане от Вашингтон за Брюксел, пак някъде над океана, Ренко бръкна да извади някакво списание от джоба на седалката пред него и (сещате се) неговата марка от 62-ра си беше там и си го чакаше. Чак тогава се усетихме, че сме на същите седалки, а и явно бяхме на същия самолет, който незнайно колко километра беше навъртял, носейки монетката със себе си.

Сега ако някой курифей математик, който е "на Ти" с Теорията на вероятностите, вземе да изчисли каква е вероятността, това да се случи, съм сигурен, че ще се получи доста впечатляваща цифра.

Аз лично, за себе си, направих няколко извода:
-Ако ти е писано - ти е писано;
-Трябва по-често да пускам ТОТО, че нищо не се знае;
-United Airlines не си почистват добре самолетите.

Извън темата:
По време на това ми пътуване, станах свидетел на най-странната, според мен, причина за закъснение на полет (Вашингтон - Норфолк). Цитирам:

(Стюардесата, след като сме се качили в самолета)
"Dear passengers,
We are terribly sorry for any inconvenience this may cause.
We announced the boarding, and then we realized, we don't have a pilot."

No comments: