Friday, August 29, 2008

65/ Засипахме Пекин със спортисти туристи

via Меридиан Мач

Плувецът ни едва не се удави, тласкачът за малко да се удари с гюлето, а спринтьорът ни е по-бавен от интернета във "Факултета"

Знаете ли какво е да бягаш на 100 метра и да завършиш на секунда зад световния рекорд. Ами това е да те напипа, да речем, световният шампион Италия и да те бие на футбол 25:0. Подобно геройство извърши самотният бегач на къси разстояния Десислав Гунев вчера. Четири години той се подготвя, за да запише резултат, за който в американски колеж изключват от училище. И ти забраняват да се занимаваш с друг спорт освен с домино. Гунев обаче не само се подготвя, но и папка добре покрай субсидиите от ДАМС. Бая народна парица изгълта и Георги Иванов. Ден след като Гонзо би дузпата на Левски, гюлетласкачът със същия прякор записа "0" в квалификациите. 48 месеца тренираш, 48 000 километра пътуваш през тях, за да пратиш накрая гюлето в... всъщност никой не знае къде. Ами то недоразвит рахит да бяхме пратили в Пекин, щеше да го хвърли на 50 сантиметра и да изпревари другите двама като нашия Гонзо. Нещо подобно направи и Венелин Венков в борбата. Би маса път, за да го тушират за 75 секунди. Че то оргазмът при костенурките трае по-дълго...

Да не говорим за плувната ни гордост Георги Палазов. На 200 метра целият олимпийски басейн стискаше палци да не се налага Майкъл Фелпс да скача във водата направо от трибуните, за да спасява едва, едва кретащия българин от удавяне. На сто метра обясни, че е последен, защото... забравил да скочи. Чакайте, чакайте, не сте чули версията за 200-те метра - не знаел, че банските му се пълнят с... вода! И всичко това не е майтап, нито пък народен фолклор. Това е самата истина, излязла от устата на Жорето Палазов. После ходи кажи, че никой не може да те разсмее повече от Жорето Мамалев.

Няма нищо смешно обаче в трупата спортисти туристи, с които заляхме Пекин. В родната делегация на олимпийските игри има над 20 състезатели, които са тук само защото все още някой вярва в Кубертеновия принцип: "Важно е участието". Само че когато баронът го е измислил, всичко е било безплатно. Докато сега за спортните тунеядци държавата потроши над 15 милиона лева, за да могат те да водят сериозна олимпийска подготовка. И накрая да ни карат да се чувстваме като в тоалетна - 0 до 0. Откъде ще вземат хартия да се забършат след срама в Пекин, не ми е ясно. Поне да бяха направили като Тереза Маринова и Христо Марков. Каквото взеха - взеха, а накрая на цикъла се отказаха от участие. Не че върнаха милиона за подготовка, ама някой да е виждал Марков да връща?

За да няма повече недоразумения, Весела Лечева е крайно време да си влезе във функциите. Народът ни не е длъжен да плаща издръжката на всеки лекоатлет, покрил мижавите олимпийски нормативи само защото световната атлетическа федерация се блазни от мисълта да е с най-много участници в Пекин. Вместо 10 милиона за издръжка на такива като Гунев, Вунев и компания, по-добре да ги дадем за една читава машина в допинг лабораторията ни. Ако не друго, поне щангисти и волейболисти ще изследват какво ядат, а Пламен Константинов няма да пътува по оста Солун-Правец-Сеул-Пекин-София-Кьолн-Пекин заради една допинг проба. България все още е прекалено слаба икономически, за да си позволява да отглежда подобни спортисти туристи, които обикалят света за сметка на отънелия народен джоб. Не удари ли ДАМС своевременно, тази тенденция ще се превърне в тъжно ежедневие, избуяло и под крилото на Стефка Костадинова. Остап Бендер Карамаринов злоупотребява с атлетическия произход на примата и се вижда докъде я докара - станахме за смях на целия свят. И тук не иде реч само за леката атлетика. В кюпа са още куп спортове, които пратиха в Китай спортисти не да се борят за медали, а да се ръчкат по опашките в пекинското "Илиянци", за да вземат на началника си "Вирсаче" за 5 евро. Голяма далавера е народната пара, ей!

1 comment:

Anonymous said...

Стори и се интересно за пълнещите се бански и намерих следното по въпроса:

"Екипировката на отбора пристигна с 5 дни по-късно в Шанхай. За първото състезание Георги трябваше да загрява по дънки и фланелка. В самия старт пък участва със взети назаем бански, които бяха изгубили качествата си и поемаха вода и Георги се чувстваше като циганин в Шератон", заяви личният треньор на Палазов Лазар Каменов."