Monday, September 29, 2008

46/ За програмистите

via Александър Колев

/вдъхновено от форумите на дир.бг/

Бачкам като програмист. Програмистите като цяло вече не са ония, които може си ги отгледаш на тъмно и с бира. (въпреки, че и 2те помагат :)) - променят се нещата, поколенията… Мисля, че в наши дни е относително лесно да се стане, а и с цялото текущо търсене - не се изискват кой знае какви познания, за да се намери бързо работа, където да почне да се трупа стаж. При добро желание точно за половин година яко четене си готов да почнеш да стажуваш. След година-2 вече спокойно можеш да си смениш работата ако фирмата не те мотивира достатъчно, и да си намериш сносна. По отношение на самото естество на работа - от години не се налага да си некъв технологичен корифей, за да бачкаш като такъв. Както и по-горе - да си корифей/гений помага, но абсолютно не е необходимо. Нещата вече са на достатъчно абстрактно ниво, за да може все по-лесно да се пише и да не се налага да откриваш колелото за всички дреболии. Така че един интелигентен и любознателен човек, няма никакви пречки да се преквалифицира.

Нещата не са сложни, или поне не са много по-сложни от всички останали професии. За сметка на това обаче, след крато ровене из програмистките форуми на дир.бг, човек остава с впечатлението, че повечето програмисти мислят, че са хванали господ за шлифера, щото са научили няколко неща и ги знаят добре, или защото е мега-хипер трудно да си developer в наши дни. Форума, предполагам някога създаден, за чисто техническа взаимопомощ, сега изобилства от безумни теми, в които се разчесват езици (псуват) на тема заплати, шефове, тъпи фирми, НАРС, евреите, Светлин Наков, Кибертрон и т.н. Жалка картинка наистина. Ясно е, че форума е за нищоправене и името му е силно сбъркано, но самите теми са показателни за интересите и ценностната система на списващите го индивиди.

Поради търсенето в момента, професията програмист е може би от най-глезените на пазара. Условията са обикновено значително (и не винаги заслужено) по-добри от повечето други, работното време почти навсякъде е много относително/разтегливо понятие, последните години доста фирми взеха да плащат осигуровките на истинските заплати и т.н. Лошо няма, нека е така. Но имам чувството, че нещо много си повярвахме. Защото ако тая професия утре стане непотребна (а много са ставали и стават, така че тази също няма да е изключение след години), то голяма част от програмистите ще видим зор. Поне аз в частност за друго не ставам, познавам доста колеги, които и те така..

Тъй че важното е да може да се мисли. Информатиката не е програмиране. За нея се иска образование и т.н. Ако се направи аналогия със строителството, то ние програмистите сме най-обикновени трудоваци на строежа. Всеки е специализиран в някакъв вид работа, изискваща различни степени на майсторлък и личностни качества. Но докато трудоваците по строежите са наясно, че не разбират колкото архитекта на сградата, то ние програмистите много, много често си мислим, че щом сме се справили с една стая или цял етаж, то проектирането на сграда трябва да е лесна работа.

За това колко много и колко често е грешна тая ни представа - вижте статистиката за провалените софтуерни проекти, както и ей тоя разказ :)

No comments: