Thursday, July 5, 2007

Инженера инжинира

via nakom

Преди известно време мой преподавател – доцент Стефанов, по време на лекция произнесе следните слова;

На вас колеги, като бъдещи икономисти ви казвам – ако някой ден имате за шеф инженер, най-доброто което можете да направите е едно ритуално самоубийство.Напускането на работа е опция, но нямате никаква гаранция че ще си бъдете с разсъдъка после.

Време мина, и се убедих колко е бил прав човека.

Тук не става въпрос за това как един приятел – настоящ инженер с две висши, преди изпит по съпромат (съпротивление на материала май значеше) на един купон като се напи, вместо да гони момите-инженерки, с натопен във виното пръст, решаваше на масата задачи по съпромат.Нито за неговия девиз – Защо да вършим една работа лесно, след като можем да я свършим много по-трудно.

Изобщо не става въпрос за скоростното отваряне на коли на паркинга на МЕИ – за няма половин час успяха да кръцнат алармата и да измъкнат доста скъпа техника от служебната баничарка – бъдещата техническа мисъл на България и нейните странни проявления.Остана висящо подозрението дали кражбата я извърши този който ни предложи да измъкнем компютрите от стаичката в която работехме и да делим плячката, или трето лице-неизвестно нам.

Не говоря за инженерката която след успешно завършено техническо образование (КСТ), се опита да вкара дискета във флопито не просто с местещата се пластина като гръб (тоест на обратно) а и с кръгчето нагоре (тоест двойно наобратно).

Нито пък за това как екип от 3 бр. инженери се изсмяха на предложението на колегата си (моя милост) да поставим кабели по висящ кабелен канал в стаята която се явяваше най-пряк път от точка А до точка Б.Вместо това, разбиха 4 стени за да заобиколят въпросната стая, като във всяка отвориха дупка по 30 см в диаметър, и когато ръководителя на строежа шашнат им каза – абе момчета този канал за вас го поставихме, се ядосаха на звучния ми смях.

Изобщо не става въпрос за това.Не говоря и за прочутия виц за кръг и половина (един кръг – 2 пи ер, кръг и половина – три пи ер), нито за въпроса – ти от МЕИ ли си или така си гледаш.Това е хвърляне на кал от завистливите същества не-инженери.

No comments: