Monday, July 2, 2007

Бойко Борисов в интервю пред вестник Монитор

via play.blog.bg
+ други по-интересни интервюта :)

Националната агенция по сигурност е удар срещу министър Румен Петков

ЕЛИНА НИКОЛЧЕВА, В. МОНИТОР

- Господин Борисов, какъв политически знак според вас даде министър-председателят Сергей Станишев с приемането на двете министерски оставки - на Георги Петканов и на Румен Овчаров?

- Този ход с оставките на Георги Петканов и на Румен Овчаров го изиграха с огромно закъснение. За подаване на оставки се говореше още преди месец, а те станаха факт едва сега. Какво значение могат да имат тези оставки освен това, при положение, че никой не казва каква е причината за освобождаването на министрите от заеманите от тях постове в кабинета? Само преди два дни министър-председателят Сергей Станишев каза, че няма да приеме оставките само заради оказвания от медиите натиск. Той беше категоричен, че това ще стане единствено при положение, че наистина са извършени конкретни престъпления. Аз не мога да разбера какво означава всичко това в дадения случай. Означава ли, че сега като ги приема, има извършени престъпления? Господин Румен Овчаров споделил ли е кои са кръговете около БСП, за които самият той каза, че източват държавата? Не ми е ясно също така премиерът питал ли е министрите с оставките защо делото "Топлофикация" беше смачкано именно от тези политически чадъри? Ако трябва да кажа своето мнение за това какъв знак е дал Сергей Станишев с приемането на подадените оставки, ще обобщя, че след освобождаването от ареста на Валентин Димитров, освободиха от каквато и да било наказателна отговорност и Румен Овчаров.

- Това означава ли, че намирате извършените промени в правителството за козметични и че те по никакъв начин няма да доведат до конструктивните реформи, за които говори премиерът Сергей Станишев?

- Тези промени са единствено за пред Европа. Тези промени не могат да излъжат нито един българин. Всичко се това се прави, за да може да се напишат доклади, които да показват, че България уж се бори с корупцията. Само че премиерът Станишев трябва да обясни, че за да се бори с корупцията той само освобождава министри и с това счита проблемът за решен. Това ли са мерките, които той взима срещу корупцията? Това означава ли, че всеки, който стане министър, може да прави каквото си иска и после като го махнат, да се счита, че могат да го освободят от каквато и да било наказателна отговорност? Това няма как да бъдат наречени "конструктивни реформи" според мен.

- Да разбирам ли, че подкрепяте изкараното от опозицията мнение, че с този ремонт на кабинета, Станишев го е приближил към предсрочните парламентарни избори?

- Категорично съм съгласен с подобно мнение, независимо от кого е изказано. Опитът на Станишев да покрие корупционния скандал с такива оставки е просто поредната стъпка към отчуждаването на хората от политиката. Защото месеци наред делото "Топлофикация" и всичко свързано с него беше водеща новина в медиите, а сега излиза, че всичко е било един фарс и че никой няма да си понесе последиците. Хората вече няма как да бъдат заблуждавани, че реформи се правят и че кабинетът ще се промени в положителна посока. Скандалите с Държания резерв също тлеят от години. А от това дали се вземат мерки за всички тези проблеми зависи дали ЕС ще постави пред България предпазни клаузи, както неведнъж е ставали въпрос. Така че предсрочните парламентарни избори не виждам как ще бъдат избегнати.

- Премиерът Станишев обяви в събота, че ще бъде създадена Национална агенция по сигурността. Това удар срещу кого ще бъде? Смятате ли, че по този начин премиерът се опитва да вземе част от правомощията на Президента?

- Ходът е насочен изцяло към Румен Петков. Нормално е в една държава този, който носи отговорност да взима и решенията. Президентът не може да се оправдава и да мълчи за всичко, което става в държавата винаги, когато му е изгодно. Така че, от тази гледна точка, подкрепям премиера. Той носи отговорност и следователно лостовете на управление трябва да са при него. Съвсем логично ми се струва. Но в случая, при положение, че тази агенция се прави точно сега, веднага провокира въпроса, защо беше обявена наред с оставките. Защото именно тя цели да покаже, че и срещу Румен Петков има едва ли не превантивни действия.

- Като бивш главен секретар на МВР смятате ли, че създаването на Национална агенция по сигурността е удачна форма за борба с корупцията? Или това е просто опит на премиера Станишев да стане "силният човек" в държавата?

- Смятам, че тази агенция трябваше да бъде създадена след едно дълго и задълбочено обществено обсъждане. Да се започне с това къде ще е сградата й, колко хора ще работят там, какви ще са заплатите. Законът, който ще регулира дейността на агенцията, трябваше да бъде приет преди тя да бъде създадена. Премиерът го пусна съобщението за нейното създаване в събота ей така, отникъде.

- Смятате ли, че това е опит да бъде възстановен балансът между отделните лагери в БСП след оставката на Румен Овчаров?

- Да. Смятам, че това се случва именно, за да удовлетвори донякъде нуждата от такъв баланс. Между лагера на Румен Овчаров и този на Румен Петков. Аз честно казано изобщо не завиждам на премиера. От едната му страна е Ахмед Доган, от другата са Румен Петков и Румен Овчаров, отгоре Президента. Изобщо не му е лесно.

- На конгреса на НДСВ вчера вие ги призовахте да напуснат тройната коалиция и предложението ви беше посрещнато с овации. Ако това стане, вие като лидер на ГЕРБ бихте ли предприели конкретни общи действия с тях на бъдещите парламентарни избори?

- Аз съм работил с много от тези хора и че смятам, че НДСВ така или иначе ще остане неразделна част от политическата история на България със своя четиригодишен управленски мандат, през който финализира преговорите с НАТО и подписа договора за членство в ЕС. Иска ми се да вярвам, че те влязоха в тройната коалиция водени от стремежа си членството ни в Европейския съюз да не бъде отложено, каквато реална опасност съществуваше. Затова аз им зададох най-логичния въпрос: "Какво правят все още в тройния съюз?" Моят въпрос към тях беше изцяло морален. Няма как да предполагам обаче какво ще става в бъдеще. Аз не призовавам НДСВ да дойдат при мен. Просто ги призовавам да напуснат тази странна за тях коалиция, която само замазва очите на хората. Това са две много различни неща. Аз съм прагматик и мога да отговоря на въпрос за коалиране с НДСВ само, ако имам нещо конкретно предвид. В случая нямам и не мога да правя такива предположения.

- Текат ли преговори между другите десни партии и ГЕРБ за съвместно участие на изборите?


- За изборите и за коалициите е още рано да се говори. Категоричен съм само, че с БСП и ДПС партньорство няма да има. Правят се в момента подробни анализи на резултатите от евроизборите по градовете, срещаме се с регионалните ни представители…След като сме готови с анализите, ще решим с кого в дясното пространство бихме могли да се коалираме и по какъв начин да си партнираме по-нататък.

- Какво се случва с партия ГЕРБ след победата й на евроизборите? Подадохте ли вече документите си за членство в Европейската народна партия?

- В сряда ще подадем документите си в ЕНП. След това, през септември месец, в най-добрия случай, можем да станем асоцииран член. За нас обаче най-важното е, че те ни приемат и че с нашите петима евродепутати ще увеличим групата на най-голямата и влиятелна партия в Европарламента. Политиката на ГЕРБ в ЕП ще бъде да търси близката връзка с хората в България, които са ни гласували доверието си. Надявам се по този начин да покажем на българите колко значимо е всъщност членството ни в ЕС и че именно там ще бъдат решавани най-важните за България въпроси. Това за съжаление не беше разяснено на хората със скъпите предизборни кампании на другите партии и доведе до толкова ниска избирателна активност. Ние въпреки това успяхме да спечелим и оттук нататък ще работим за реални промени.

No comments: