Saturday, November 1, 2008

32/ Дупница

via SS7 - Дупница hi-tech

Във връзка със желанието на Пейо, ще напиша малко за Дупница. Не ме бива много в писането, така, че може би ще е несвързано и разхвърляно, но пък за сметка на това - достоверно. Също така има и доста слухове, за които изрично ще пиша, че са слухове(градски легенди)

Та така, Дупница е малък (30-на хиляди) , спокоен и донякъде хубав град. Икономиката му е основно от няколко големи предприятия в които работи да кажем около 1/4 от работоспособните жители. Това са ТЕЦ Бобов дол (всяка власт сменя ръководството, включително в момента е кадър на БСП и всеки бивш директор си тръгва милионер от там) , Актавис (бившето фармация) , което по времето на Костов се управляваше от човек на СДС, който след това приватизира хотела в Дупница. За щастие вече са приватизирани и ограбването им намаля до разумни граници.

Има много шивашки цехове , главно гръцки, но и няколко с местни собственици. Останалото е обичайната търговия , кафета, ресторанти, услуги и т.н. Безработицата е доста ниска, защото свободното насление се изнесе преди години на тълпи в Италия, минимум 5 000 човека.

Голяма част заема и всеизвестната търговия с коли втора употреба, породила се от масовата емиграция в Италия. Противно на писанията , Галеви нямат автокъща/и . Повечето собственици на автокъща са тръгнали от нулата , със заеми, или със спечеленото в Италия. Този бизнес е доста доходоносен, защото колите ги взимат на безценица (100-300 евро , болшинството с удар) в Италия , транспорта струва 400 евро, ремонта и лъскането тук - 100-300 евро, а се продават за 2000 - 4000 - 6000 евро. Печалбите бяха, и все още са астрономически. Автокъщите дават места под наем - 50лв/месец, и всеки ентусиаст, внесъл една или няколко коли, може да ги остави за продажба. Аз самия съм продал 2-3. Според градските легенди, Галеви взимат по 20-50 лв на всяка внесена кола, но аз лично не вярвам , защото съм купувал от самия автовоз, веднага щом пристигне в града. Доста хора купуват коли директно от автовозите, лъскат ги и после ги оставят в автокъща да се продават. Скоро имаше някакъв опит на общината да накара автокъщите да плащат някаква сума за реклама на града и бизнеса им, но досега нищо май не е станало.

Пак във връзка с икономиката, някой налива огромни пари в близката Сапарева баня и Паничище. Градските легенди твърдят, че това са руски пари (и даже на руската мафия) , червени пари, даже има и слух, че самия СтанишеФ има участие в Паничище.

Единственото нещо, което май Галеви (общината) промени напоследък, е че се следи изкъсо регистрацията и плащането на данъци в общината , до скоро колите можеше да не се регистрират, да не им се плаща данък и т.н.

Дупница е изключително скъп град (явно има платежоспособно търсене) , всичко е доста по скъпо например от София и Благоевград. Цените на имотите са почти равни на Софийските.

Сега за престъпността. Престъпност в Дупница няма. Никаква. Нито обири, нито кражби , нищичко. Градските легенди твърдят, че това се дължи на Галеви, но по принцип в Дупница почти не е имало престъпност. Знам за един случай, при който пернишки гастрольори дошли тук, опитали се да задигнат 2-3 коли, “нашите” хора ги хванали, напердашили ги здраво и ги изпратили обратно.

Аз например от години не си заключвам колата, дори понякога ме мързи да вдигна и прозореца и нищо , даже и касетофона няма кой да отмъкне.

В дупница няма наркотици, няма дилъри, няма и наркомани (изключваме една две цигарки марихуана, която дори и аз съм пробвал) . Но истински наркомани няма.

Откакто се помня тук никой не е бит публично , не е имало и никакъв рекет. Аз самия от 10-на години се занимавам с някакъв бизнес (последния път - интернет доставчик) , и никой не е идвал да иска рекет или да оказва някакъв натиск (изключвам държавния рекет - той е повсеместен) . Наистина бизнеса ми е бил сравнително малък, не знам при тези с наистина големите пари (> 200 000 лв.) как е. Но магазини , фирми за услуги и т.н с годишен оборот до 200 000 никой не е закачал.

Всъщност като изключим, че самия Галев ходи с доста въоръжена охрана (явно има от какво да се плаши) , не мога да кажа, че по нещо се различаваме от друг подобен град.

Сегашния кмет (подкрепен от Галев) работи в пъти по-добре от предишния червен кмет Дангов (който за 4 године не свърши работа за 5 стотинки) . Дори вече една основна улица е ремонтирана и асфалтирана изцяло.

Иначе за самия Галев не знам почти нищо. като ученици сме тренирали заедно, но от тогава нямам никакви контакти. По късно съм тренирал в местната зала с негови хора, то това също беше преди много години. Дори един от неговите хора беше инженер - колега от ТУ-София.

Градските легенди твърдят, че провиненията на нисшия негов персонал се наказва със копаене на “окопи” меко казано. Навремето доста се засичахме с неговата охрана по покривите на блоковете. Явно наблюдават какво става по високите точки, и дотичваха бързо когато слагаме антени или кабели.

Общо взето малко са ми смешни - реши ли някой да те пречука, спасение няма. Както се видя досега при други “светли” личности.

Като извод мога да кажа, че политиците (и сини и червени) окрадоха много повече пари, отколкото Галеви. Галеви са цаца в сравнение например на директора на ТЕЦ-а , или пък бившия директор на Фармация. А и Галевите никога досега не са имали достъп до големи държавни предприятия (те затова май се насочиха към политиката). Огромните кражби се вършеха на политико-икономическо ниво от големите държавни предприятия. Например по времето на СДС , “Тютюнева промишленост” плащаше по 50 000 лв месечно за интернет ! . Разбира се не на мене. На брата на Стойчо Кацаров - депутат от СДС :). 50 000 лв и сега е огромна сума, а тогава беше два пъти по-огромна.

Ами това е , за друго не се сещам в момента. Ако нещо ви интересува -питайте в коментар.

No comments: