Thursday, May 29, 2008

112/ Три икономически чудеса, които ме впечатлиха днес

via Yes, master

Да изхраним света

Всичко си беше наред - и салата и ракията; докато един ден шефът на Световната банка Робърт Зелик не се показа по телевизора и не заяви, че в бюджета на Световната програма по прехраната на ООН има дупка от 500 млн. долара, която трябва да се напълни.

Програмата на ООН осигурява храна на 100 млн. души по целия свят, които не могат да си позволят сами прехраната и вдигат бунтове всеки път, щом ориза или соята поскъпнат с няколко стотинки или каквато и да е там парична единица.

500 млн. долара са голяма сума. Това обаче е по-малко от половината от цената на един стелт. Това е и една хилядна от парите, които САЩ заделиха за войната в Ирак само за тази година. Войната явно е като курвалъка - от нея не останаха пари да нахраним децата. А пък точно Буш натискаше Зелик за президент на Световната банка - разбират от ирония тексаските селяни.

Маркетинг

Гай Кавазаки е духовният лидер на повечето смотаняци, които обичат компютъра повече от майките си.

Не може да не си виждал едни хора, които ужасно много се гордеят с факта, че си имат макинтош и MacOS и т.н. и обясняват колко по-добри били продуктите на “Епъл” пред тези на “Майкрософт”. Това, което тези хора възприемат като собствено откритие - че са носители на по-добрата алтернатива и са далеч по-умни от обикновените потребители, които се оставят да бъдат манипулирани от злия Бил Гейтс - е всъщност добре обмислена маркетингова стратегия, чийто основоположник е Кавазаки. Те по всяка вероятност не са чували за евангелисткия маркетинг, но пък не спират да се фукат с факта, че знаят кой е Гай Кавазаки - така, както обичат да се фукат с тениските си на епъл-тематика.

Кавазаки е доста интересна личност като цяло - той започва кариерата си именно в “Епъл” и става известен с твърдението, че в основата на добрия маркетинг всъщност стои желанието на потребителите да направят света по-добър (аз разбира се съм тъп и не съм му чел книгите, ама това го имаше в уикипедия). Любопитна е още историята около сайта му Truemors, а последната му публична изява беше ебавка със Стив Болмър.

Небостъргач в Меден рудник

Това е като заглавие от първа страница на вестник “Шоу”, но е самата истина. Зона В, копеле. За тези които не са наясно с географските особености на Бургас и кварталите му - зона В е в опасна близост до циганската махала, която пък е едно от най-пропадналите места в България. ХТИ отдавна щеше да е разтурила махалата, ако хигиенистите не се страхуваха от саморазправа. Идеята да строиш небостъргач на метри от Битака и циганското гето е толкова абсурдна, че създателите й по всяка вероятност ги отвличат извънземни от време на време.

No comments: