Tuesday, May 20, 2008

117/ Станишев започна да размества гробището

via Иван Бедров

Има една стара приказка, че когато разместваш гробище, не можеш да разчиташ на съдействие от обитателите му. Историята помни случаи как този израз е използван от политиците.

Докато беше министър на правосъдието, Антон Станков често казваше, че реформата в съдебната система е като местенето на гробище - не можеш да очакваш подкрепа отвътре.

Още преди него приписват тази реплика на британски министър на образованието.

В тези думи има много истина - когато искаш да реформираш една прогнила система, не само но можеш, но и не трябва да очакваш подкрепа отвътре.

Традициите обаче не са това, което бяха. Поне в България. Тук обитателите на гробището участват активно в преместването му - т.е. реформиране.

Румен Петков бе обявен като ключова фигура в работната група, която ще обсъди промените в правителството. Обяви го лично премиерът Сергей Станишев.

Както казват класиците - те го пъдят от селото, той пита за попската щерка!

Сега вече дори и който не знаеше, че на Позитано викат на Румен Петков "Шефа", знае кой командва червения парад. И ако на "Шефа" му остане време от срещи с братя Галеви или Маджо, може да обърне внимание и на Сергей. И да му понареди правителството.

No comments: