Thursday, May 22, 2008

115/ Българските медии насаждат естетически фашизъм

via Александър Секулов

"Лепа Брена пя на милионерите ни" е заглавие на вестник "24 часа". Колко мило, мазно и мерзко е това "ни" в края на заглавието! Не милионери изобщо. Не съмнителни типове с покровителствани бизнеси. Не икономически троскот, посят старателно в зората на демокрацията, за да удуши новата нива на частния бизнес. Не президентски приятели, които пълнят касата на паратията, а в останалото време се возят в лимузини и се правят на светски знаменитости.

Не. Внушението е, че това са нашите милионери. Родните. Българските. Общите ни милионери. Тези, с които трябва да се гордеем дори. Следва списъка - Баневи, Барбукови, Арабаджиеви, Стойкови. И край. Други няма. Не трябва да има. Тези са "осветените", тези са посветените, тези са официално допуснатите да бъдат "милионерите ни".

И къде изгряват тези титани на икономическата мисъл, тези мениджъри на корпорации и собственици на предприятия и бизнеси? Да друснат "Версачетата" и "Арманитата" пред сръбската чалга-звезда, да извършат ритуално поклонение в нейните нозе, да пият "светената вода" от извора на детските си мечти...

И целия този вцепеняващ кич има за цел да възпитава, да блъска в черепа младото поколение с раболепното отразяване...

Да не се възмущаваме, че МВР и мафия са едно и също. Българските медии насаждат естетически фашизъм, проповядват липсата на култура като норма, притежанието на публична вулгарност като достойнство, а от друга страна провеждат инициативи в полза на децата и благопристойно страдат пред ужасите, които ежедневно се случват с тях.

Едно от имената на ужаса за българските деца са българските медии, техния тон, техните теми, техните собственици.

1 comment:

Unknown said...

Nadiavam se korektno da spomenete imeto mi kato avtor na komentara. Alexandar Sekulov