Saturday, September 15, 2007

Колективният разум

via K.I.S.S.



Не - не става въпрос за космически гига-измислици, а за нещо съвсем реално, което дори науката е доказала. Моделите на колективния разум дори се прилагат вече от по-напредничави компании, които очевидно са наясно, че няма защо да откриват топлата вода, след като нея просто я има. Просто трябва да се вгледаш и да се научиш. Ако искаш де.

Последният брой на NG като цяло беше много интересен, но тази статия най-много ме впечатли, а и в контекста на случките напоследък ми се прииска да сложа в блога си част от нея:

Подобни мисли подчертават една важна истина за колективната интелигентност: тълпите обикновено са мъдри само ако техните индивидуални членове действат отговорно и вземат собствени решения. Една група не е умна, ако членовете й подражават един на друг, следват сляпо мимолетни хрумвания или чакат някой да им каже какво да правят. Когато групата се държи интелигентно, независимо дали е съставена от мравки или адвокати, тя разчита че всеки от членовете й ще изпълнява своя собствена роля. За онези от нас, които понякога се чудят дали наистина си струва да предадат за рециклиране някоя бутилка, за да облекчат човешкото въздействие върху планетата, изводът е, че нашите собствени действия са от значение дори и да не го виждаме.

Представете си пчела, която ходи насам-натам в кошера. Ако задуха студен вятър, тя започва да трепери, за да произвежда топлина и така ще затопли и близкото пило. Пчелата няма представа, че в същото време стотици работнички в другите части на кошера правят същото за доброто на следващото поколение.

Медоносната пчела не вижда цялостната картина по-добре от вас или от мен - казва специалистът по пчелите Томас Сийли. -Никой от нас не знае от какво се нуждае обществото като цяло, но се оглеждаме наоколо и си казваме: а, тук имат нужда от доброволци за училището; трябва да се окоси моравата в църковния двор,…

Нито един отделен човек не знае всичко необходимо, за да се справи с проблемите на нашето общество, но всички заедно знаем много повече от онова, което можехме да постигнем в миналото.


Така. Перфектно. На теория обаче. Абсолютно неприложимо за тъмните балкански субекти и оперативно интересните лица. Защо ли?

* защото всички чакаме някой друг да свърши работата;

* защото все отлагаме;

* защото винаги имаме оправдание да не го направим ние, винаги сме най-компетентните по въпросите на космическото познание, политическия живот и прецакването на другарчето;

* защото смятаме, че сме повече от другите - по-умни, по-добри, по-красиви, по-интелигентни;

* защото “чуждото е общо” само тогава, когато има нещо за крадене. Когато има обща работа: “чуждото вълци го яли”;

* защото сме свикнали някой да ни казва какво да мислим, чувстваме и правим. Преди бяха другарите от БКП, днес е телевизията;

* защото ни мързи, ама много… :evil:

Но нещо, което срещнах тия дни по статиите, беше как липсата на лидер на протестите много пречело на службите, защото нямало кого всъщност да очернят и срещу кого да извадят компромати. И това ми напомни на нещото наречено “колективен разум”. Заприлича ми много на определението:

тълпите са мъдри само ако техните индивидуални членове действат отговорно и вземат собствени решения

Затова ГДБОП май се уплашиха, а? Точно сега, а не на призива за протест на майки с колички във форума на бг-мама. :lol: На втория протест недоволствах от обсадата от полицаи и се питах с какво ние сме толкова по-лоши от пасмината таксиметраджии, че да ни обграждат така. Сега разбрах - пасмината просто използваше повода, за да си изпроси повече за ядене, което е лесно за обещаване все пак. Ама как да обещаеш, че няма да крадеш толкова много от България, като отнемаш красивата й природа??? Как???

2 comments:

Erbabic said...

Много хубаво си го написал. От моя гледна точка има два пътя:

- да се промениш ш с поведението си и присъствието си да промениш останалите - много бавен и неефективен път. Българите са дървета

- сопата - пак не става, бой оправя и бой разваля - само хаос

Ако измислиш трети начин съм на линия за подкрепа

Bruce Wayne said...

авторът е жена :)