Monday, June 25, 2007

До Чикаго и назад ... опа Истанбул

via DoN_CeCoNe

Тъй тъй, реших и аз с двама приятели да са разходя до Истанбул. Да видим стария Константинопол и т.н. То не че много е останало от него, но преди 4 дена това още не го знаех. Приключението из Ориента започна още на турската граница. Влизайки в турската митница останах доста учуден. Оказа се доста по-европейска от бългтарската, която си беше една будка. Но турците са си турци. Нашата група нещто се буташе и внезапно от гишето излезе един митничар, крещейки нещо на турски. Очаквах да извади автомат и да ни изведе навън на разстрел. Но се оказа, че на човека просто му се е викало. Случва се ... на човек да му избият чивиите. Но е странно това да се случи пред около 2000 туриста, чакащи да влязат в страната. Цялата тая история се случи пред зоркия поглед на Мустафа Кемал Ататюрк, който наблюдаваше митницата, около 30-40 кв. метра зала, не от 1-2, а от 23 места! Имаше 23 портрета на Кемал!!! Имаше го на календара, на часовника, само на плочките в банята го нямаше. Или може би не съм го забелязал?


Влизайки в Турция, изведнъж дупките по пътя свършиха ... нямаше даже пукнатинка. Чак започнаха да ми липсват ямите от bg пътищата. След 30 минути се качихме на голямата магистрала към Истанбул. Хубавите пътища донякъде прогониха впечатленията от митницата. Но всичко беше за кратко ... Като влязохме в града шофьорът ни турчин реши да ни събуди с турско маане с модерно звучене. Не беше много приятно, но не може да се сравни с образа, който видяхме като слязохме в 6.00 сутринта пред хотела. Някаква кола, май старо рено 19, със светкащи в синьо, зелено, розово и жълто фарове ни задмина бавно. От него се носеше някакво маане, подобно на онова от автобуса. Караше го черен, оцъклен, 20-годичен турчин, като беше накачулил някакви ханъми в колата. Явно се връщаше от дискотечка нещо ... Вече официално бях в Ориента.


Иначе Истанбул е грозен град с интересни забележителности, много магазини, които си продават стоката на улицата и ... джамии. Бяха навсякъде. Разбрах, че били повече от 3000! По 3 пъти на ден бяхме принудени да слушаме по 10-тина минути ужасяващото пеене на изрода в джамията, което огласяше всичко наоколо. Всички джамии бяха снабдени с високоговорители ... Можете да си представите. Чак си записах пеенето от Синята джамия на телефона. На желаечите мога да им го пусна :) Градът беше застроен, поне старата част, т.е. Константинопол, с ужасно грозни сгради от 70-те и 80-те години, които бяха основно с магазини. Навсякъде, почти като втори официален език беше руският. Оказа се, че основната част от туристите идват от Големия брат. Било така още от времето на СССР. хахах Бяхме се събрали освободители, поробители и поробени/освободени. Измежду тези "прекрасни" сгради, буквално на всеки ъгъл се мъдреха стени от стари византийски сгради. Нормално беше да се види стена с 2 прозореца във византийски стил, който после османците най-спокойно са си откраднали - ред камък, 3 реда тухли.


Иначе разгледахме основните забелейителности - Света София, църквата Кхора, българската църква "Св. Стефан", Вселенската патриаршия, че даже и патриарха видяхме, Топ Капъ Сарай, Капалъ Чарши, Египетския пазар, Старите колони от Хиподрума, Юстиниановото водохранилище Еребатан, Археологическия музей, Музея на мозайките, и естествено джамиите. Видяхме двете най-големи джамии на Истанбул - Сюлеймание и Синята джамия, които бяха почти еднакви, различаваха се в броя на минаретата. Но те не само бяха еднакви с всички джамии в Турция, те бяха еднакви и с още една джамия - Света София. Ясно от къде османците са взели архитектурния си стил. Половината джамии в Истанбул са строени от Архитекта Синан през XVI-XVII век, който просто е копирал Света София и другите византийски църкви навсякъде! Кражба, кражба, кражба. Сега разбрах защо османците с такава лекота са превръщали църквите в джамии! Ми то и аз мога - бучиш му едно минаре и готово. Бързи, смели, сръчни малко е работата.
Но все пак не османците са толкова виновни, че от стария Константинопол е бая порутен и не много е останало от него. Самите турци почти нищо не са съборили. Едни други варвари са управлявали преди тях - латинците. Тези гадни западноевропейски цигани са разрушили града, откраднали са всички възможно, чак са изчагъртали златото от Колоната на Константин и са го пратили при папата във Ватикана. Пък турците като са дошли през 1453-та година са се били наразрушавали вече - стигнало им е, че са съборили всичко на Балканите и са се настанили наготово. Ма нали са си мързеливички, колко му е да му туриш едно минаре на Света София и айдеееее - джамия. Ама аз зех, че много се разпрострях. Да кажа на чист български - Евала, аферим Истанбул. Заслужава си да се види, ама аз втори път там не вярвам да отида. Със сигурност не е от градовете, в които се влюбваш.

No comments: