Monday, June 18, 2007

Бягството

Вени Марковски в коментар към Йовко

Йовко, като човек с 6 години по-голям, видял и единия, и другия живот, мога да кажа, че и тук (в България), и там (на “запад”) има и хубаво, и лошо. И в единия живот, и в другия има хора, които са със способности под нашите. И хора със способности над нашите. Проблемът в България е, че всеки си мисли, че е по-добър от другия. Или още по-точно: всеки си мисли, че другият е по-лош от него. Проблемът на част от хората, които искат да емигрират е именно в това, че те “носят” със себе си този багаж.
На Запад нещата са малко по-ясни; правилата са разписани по-отдавна, но нали не се заблуждаваш, че и там е по-различно? Вярно, в София не могат да осъдят Вальо Топлото, а пък Добри Божилов ни обяснява (каква ирония!), че чичо му е невинен. Ирония е, защото Добри много добре знае как да набеждава невинни, че са виновни на принципа “аз да кажа, че сестра ти е к..рва, пък ти ходи обяснявай, че нямаш сестра”. Но и в САЩ се случва да осъдят някой от големите риби (виж случаите Енрон, MCI и т.н.), обаче от това на хората, загубили пари, не им става по-лесно. И обратното - в България поне от една година, година и половина, почнаха да се оправят някои неща. Например Борис Велчев е добър като главен прокурор.

Аз лично не криткувам правителството, защото числата говорят по-добре от празните критики - инвестициите в страната ни за 2006 г. са $5 млрд - повече от всяка друга година. Около 30,000 българи са станали богати по нашите стандарти - като са продали жилищата си на чужденци. Отделно от това още хора са станали богати, като са продали жилищата си на други българи.

Някой ще каже “Да, ама виж какво прави ГДБОП” и ще е прав за себе си - особено, ако е имал “късмета” да му вземат компютрите. Но и на това ще се сложи край, рано или късно. Вярно, всички искаме да е рано, но не става. В страната има 1500 прокурори, които не могат като с магическа пръчка да се променят със смяната на Филчев с Велчев. И има висящи стотици хиляди дела. Това е задача по-сложна от изчистването на Авгиевите обори.

Всъщност и истинският живот и творчески сили започват на 40, а не на 18. На 18 си вероятно добър програмист, след 40 едва ли ще ти се програмира толкова много. Но на 18 нямаш никакъв опит. И на 28 може да се каже, че нямаш опит. Вземи за пример Google - преди да наемат Ерик Шмидт, двамата основатели не бяха направили кой знае каква голяма компания. Бяха направили голям продукт - да, но компания - не.

По повод нашия общ познайник, който си търси усилено място на Запад - той ще има още по-големи проблеми там, защото е пълен с негативно мислене. А на Запад негативистите виреят трудно. Те виреят добре само у нас, защото у нас това е стандартът. Като предлагам нещо в България винаги чувам “А, тая няма да стане”. Същата идея в САЩ предизвиква реакцията “Чудесно! Какво искаш, за да я осъществиш”. Когато докарах Google в България миналата година (не само официалното посещение на Винт Сърф), държавниците ни бяха на отлично ниво - посрещане, условия, отношение. Частният ни бизнес? “А-а-а… тук няма програмисти, правителството е корумпирано, университетите не струват… Не идвайте!” Питам ги после - защо, бе, джанъм? Отговор: “Ми, ако Google дойдат тук ще ни вземат програмистите с високите си заплати!” И никой не мисли, че ако Google отвори център в България, това ще стимулира появата на още повече програмисти.

Ей такива неща се случват у нас, но те не ме отчайват. Защото като погледна назад и видя какво може да се направи у нас и какво - на Запад, при нас има много повече възможности.

Мога да ти дам още примери - ние сме страната с най-доброто законодателство за развитие на Интернет. И примерите са много, но най-важният е, че сега навсякъде в София можеш да си пуснеш 100 Мб/сек Интернет. В Ню Йорк можеш да си избираш между 2 провайдера - Time Warner Cable и Verizon. И макс. можеш да си вземеш 5 Мб/с входящ 768 Кб/с изходящ канал. Затова като се оплакваме от България, трябва да се попитаме “А ти какво направи, за да не е така?”

Защото най-лесно е да си дигнеш чукалата и да отпрашиш за чужбина. Само че след години, когато дойдеш с децата си обратно и те те попитат “Тате, а ти какво направи, за да стане България по-добра?”, ти ще мълчиш засрамено.

А пък нашият познайник ще може да покаже на децата си какви ги е писал по адрес на родината си - кочина, свинщина и т.н. С такова отношение - където и да иде човек, ще си носи кочината със себе си.

България не е виновна за това, че някой е нещастен. Българите трябва да се хванем да работим, а не само да хленчим, че това не е така, както искаме, че онова не-знам-си-какво. Симеон го каза навремето, но му се смееха хората, че трябва да си сменят чипа. Той и друго каза - че ще се оправим благодарение на трудолюбието си. Да, ама обичат ли хората да се трудят?

Нейсе, може още да пиша, но в неделя трябва човек и да си почива ;)

No comments: