Sunday, November 4, 2007

Ще ви липсва ли БНТ?

коментар от Благоговей

Ще липсва на клановете и мафията в БНТ. На обществото - не.
В така наречената детска редакция всички деца на бабите и лелките редакорки започнаха да стават водещи и репортери. В новинарската дирекция интелектуалното ниво пада в геометрична прогресия от години насам. Дизайнът на Студио 6 и цялостното решисьорско решение на "По света и у нас" са брутално комични - много хора наричат това предаване "Седморката на Блейк", по аналогия със смехотворните декори и ефекти в едноименния сериал от преди 25 години. Студиото е дигитализирано, но графиката и ефектите са толкова нелепи, че зрителите ги обхваща носталгия по шапките и заставките от епохата на Чичко Филипов (да е жив и здрав!). Водещите на новините са като извадени от комсомолско събрание - сричат, заекват, мънкат, ахкат, четат безумно редактирани анонси, нямат понятие от същността на онова, което съобщават, но се пулят и дуят, сякаш са в Си Ен Ен. Бусерска очертава параболи с главата си в синхрон на параболите на ръката с молива - по 30 пъти в 30-минутно предаване.

Режисурата дори на "Панорама" падна драстично, да не говорим за съдържанието. Задължително е да гледаме прожекторите и диплите на циклорамата в Студио 5, да оглеждаме отвсякъде бутафорните декори, да се чувстваме като по време на репетиция в провинциален театър.

Новото безумие "Ако" е скандално некачествено като идея и реализация, да оставим настрана безпомощните водещи, които просто разплакват пуберките от съжаление, толкова са неподготвени и непохватни.

В събота сутрин ни се сервира специалитетът на жената на Владо - "Всички пред екрана". Кошмар, подготвен от редакция, хах, изненада - "Музика и забава", но посветен на предстоящи предавания и на великите тв-звезди на БНТ. Огромното Студио 3 не може да побере ръкомаханията на Лара. Операторите или още не са изтрезнели, или току-що са почнали нова доза...
Сашо Авджиев е натирен да прави публицистика в неглеаемо време, за да не каже нещо неудобно на Пръмова в по-гледаемо.

Сутрешният блок е като принудително самодейно представление - сякаш зрителите са вкарани в скривалище по време на евакуация, а на пейките пред тях се редят недоспали и изтощени от бурен нощен живот политици и водещи с подхунали лица и грамадни сенки под очите. Някакво момче чете новини, но поради особеностите на артикулацията му едва ли дори колегите му в Студио 4 успяват да вдянат какво точно произнася.
Носят се легенди за това колко и каква продукция и постпродукция се извършва нелегално нощем из апаратни и студиа...

За "Полет на глупостта", дублирано по де що има "Национална" държавна медиа, просто е страшно да се говори. Декор (отново 250 квадратни метра в студио 3) в стил "Всяка неделя в диско версия", лансиране на свои хора, разпределени поравно между Любенов и "професор" Бояджиев, платени под масата участия на "звезди" от кръчмарската музикална сцена...

Любимо на целия народ е предаването за автомобили с някаква секси кака, излъчвано от долния етаж - Студио 1. Просто няма по света такива декори и толкова много тъпота, концентрирана взривоопасно в малкото студийце (бивше складче, май).
Описаните по-горе чудеса на телевизионното творчество, както и още безчет подобни (за които никой не може да се сети как се казват и живи ли са още) се реализира от личен състав, наброяващ над 1200 човека, огромна администация, автомобилен парк, гигантска неусвоена и рушаща се база в Националния радиотелевизионен-център.
Външните продукции просто не подлежат на обсъждане, там е ясно кой и как цица парите на данъкоплатеца за лични нужди.

Защо българското общество трябва да плаща всичко това? Докога ще бъде наказано да храни чудовищни бездарници, окупирали сградата на Италианския лицей, административната сграда, НРТЦ, Регионалните центрове?

No comments: