Sunday, September 23, 2007

Заговорът

Ние, българите, от край време сме наясно, че някой действа против нас. Първо бяха турците, после руснаците, после комунистите, части от американците, а скоро и европейците. Винаги има едни “Те”, които слагат пръчка в колелата на нашите велики помисли. Собствените ни провали са благодарение на някой друг, а ние сме безгрешни. “Ние” сме втори по интелект, първи по потентност и четвърти по футбол. Ако не са евреите – ще са политиците. Ако не са мутрите – ще са номенклатурчиците с изнесените червени милиарди (до-ла-ри). А ако и те не са – ще са мултинационалните корпорации и в частност Мтел и Глобул със сметките им за телефон от по 40-50 лева. Една тъмна сила винаги се прокрадва зад кулисите, особено като опре до нашата некомпетентност или неорганизираност.

Хазяйката ми искрено вярва, че лично Американците са направили заплатите по 300 лева, с цел да “изпиват мозъци” и младите българи да работят там. Един вид Рейгън е седнал и решил “абе аре там ще разрушим икономиката с цел да спечелим”. БВП на България е колкото на среден американски град и ще е административен подвиг да имат време да се занимават с нас. По-скоро имат политика за цяла Източна Европа, но защо тогава поляците и чехите са толкова богати?

Теории на конспирацията градят не само сътрудниците на вестник “Строго секретно”. Банките давали кредити с високи лихви, всичко било измислено как да те прецакат. Ми банките не са благотоворителни дружества. Тази работа я вършат откакто ги има парите, а лихвите се определят от пазарните условия и рисковете. Всеки е свободен да основе нова банка или най-малкото да стане лихвар без да плаща акцизи и данъци. Раздържавяването на електрорапределителините дружества щяло да ни убие. Частното ВиК ще направи водата на цента на минералната. Спирането на блокове в АЕЦ Козлодуй щяло да докара режим на тока. Продажбата на БТК щяло да поскъпи 10 пъти телефоните. Цигарите "ги направиха" 2 лева, но ще станат 5 лева като влезен в ЕС, а домашната ракия – по 10. Бабини деветини!

Масовото съзнание бъка от глупости и евтини машинации с което успешно се отклонява вниманието от по-важни и по-лесни въпроси. От клеветите и компроматите на всяка опозиция, през долния популизъм на медиите да отразяват само най-мазохистичните новини, та до един тъп домсъвет. Американския народ тръпне от "терористична опасност", а българския - от волята на "Те".

Страховете ни са зародени от балканската ни злоба, ампутираното състрадание, канализираното насилие. Очаквам да ми направят гадост, защото аз самия съм готов да я причиня на друг, без да се замисля. Бавно, но сигурно се превръщаме в общество на врагове, от съседите, до непознтите на улицата и до правителството. Нестинарките и розовото масло са експайрнали, “На Вуте да му е зле” е главният стълб на националната ни идентичност. На плакати по границата трябва да е нарисуван Злия дядка (А.К.А. Господ) , който стои “там горе” и потърква брада каква гадост да ни причини днес. А други народи, като амриканския, вярват, че там стои Дядо Мраз, който ги подкрепя и обича. Забравяме, колко е малка собствената ни мизеря и как никой не дава пет пари за нея.

No comments: