Sunday, December 28, 2008

8/ Три причини защо боклукът в София е полезен

via Минималист мегаломан

Боклукът в София прелива и никой не идва да го изчисти. Навсякъде е пълно с гигантски купчини смет и препълнени тенекиени контейнери които зеят отворени и чакат следващият ураган да мине и да разпилее сметта им, посипвайки я като конфети из малкото останали чисти части на града. Столицата ни отдавна не прилича на град, а на гигантско децентрализирано бунище. Въпрос на време е преди някой да му драсне клечката и да го подпали като мръсно сметище пълно със стари гуми от трактори, счупени клозетни чинии, кубични мегатонове със сурови лайна и кухненски отпадъци.


Докато за повечето хора боклукът е проблем, за мен е предимство. Ето защо:

1. Боклукът привлича богата гама от градски и екзотични животни в търсене на храна, вода и партньор за чифтосване. Като едно малко Серенгети, градът гъмжи от див живот, процъфтяващ във всичките си видове и форми, множащ се и развиващ се в собствената си локална екосистема. Диви кучета, котки, плъхове, порове, гризачи и влечуги от всички видове и породи бродят, събират се на глутници и виреят изцяло благодарение на софийският боклук.




За какво ни е Animal Planet като имаме живо копие на амазонската джунгла в задния си двор? Докато по телевизията дават скучни предавания, като например Хюстънски полицаи спасяват котенце заклещило се на дърво, ние Софиянци от балкона си можем първа ръка да наблюдаваме истинският развой на дивия живот: Двама мъжкари се бият за водач на стадото. Млада майка рови из боклука, търси огризки и остатъци от баница за да занесе на новородените си кутрета. Хорди плъхове мигрират към нова кофа за смет, тъй като са изчерпали ресурсите на старата. И когато слънцето залезе а мракът погълне софийската савана, настъпва танцът на любовта и тогава ставаме свидетели на вълшебството на зачатието и създаването на нов живот.

Мнозина от нас не осъзнават, но икономическият подем в България през последните четири години предимно се дължи на градски туризъм, и само в малки части на инвестициите в недвижими имоти.




2. Сметта също изпълнява функцията на териториален разпределител на блага и материали. Това което за едни е боклук, за други е новогодишен подарък. Представители на всички социални слоеве и поколения се редят на опашка да ровят из кофите пришпорени от наближаващите празници. За разлика от всичко друго, снабдяването с боклук е отлично решено в Столицата чрез прекрасно развита инфраструктура. Защо му е на някой да ходи чак до Метро, като във всеки квартал, включително и в идеалния център на София ще намери хиляди пунктове с боклук за ровене?


Маркетингови проучвания показват, че софиянци предпочитат кварталното бунище пред големите Евопейски мегамаркети.

3. Боклукът се явява като неволен разпределител на урбанизацията и имиграцията. Отварянето на вратите на България към гражданите на ЕС и въвеждането на безвизов режим за американците се оказа нож с две остриета. Пълчища чужденци нахлуха в Родината ни с намерение на учат, работят и останат безсрочно на територията на страната. Слава на Боклука, това никога не се превърна в сериозен проблем, защото повечето от пришълците не разбраха положителната социална функция на Бунище София и си тръгнаха като опарени, мислейки че градът е просто такъв – сив, грозен и мръсен.



Заради горните три причини, аз твърдя че боклукът в София е не само полезен но е и съществено важен за нас Софиянци. Не трябва да се гневим срещу него, а да го приемем и увеличаваме. Аз от известно време насам хвърлям всички отпадъци директно през прозореца. Пробвайте и вие!

No comments: