Tuesday, December 9, 2008

16/ ОЛИГАРХИЯТА ВИКА “ДРЪЖТЕ ОЛИГАРХИЯТА”

via Стефан Иванов

harry_callahan.JPG

В края на третата година от мандата си все пак БСП си влезе в ролята на партия на социалното равенство и онеправданите сини якички. Предложените текстове за нови програмни документи на червените, които трябва да бъдат гласувани на предстоящия конгрес на партията, подхождат по-скоро на комунистическо движение от началото на миналия век, отколкото на модерна социалдемократическа платформа от европейски тип.

Oсобено ме заинтригува специфичното лицемерие, с което се оплюват монополите, олигарсите и картелите, които дълги години финансират екстравагантните предизборни кампании на Червената госпожа и в крайна сметка винаги са били част от нея.

Трябва да призная, най ми стопли сърцето обаче атаката срещу олигарсите. Озари ме мисълта, че БСП ще скъса с всички хора, които й носят изборна победа. Защото, нека бъдем честни, тримата официално най-богати хора в държавата са близки до БСП. Често получават отстъпки и подаръци от партията-майка. Днес, неразбираемо за мен, БСП започва да раздава публични шамари без адресат. „Не на олигарсите!” Но кои са те? Никой не казва.

Всички в БСП им знаят имената. Нима министър-председателят не знае кои са богатите хора в държавата? Няма значение. Важното е, че БСП мрази олигарсите, които и да са те. Може би дори олигарсите по цялото земно кълбо. Може би дори тези, които „спасяват” и „убиват”, „Кремиковци” периодично.

Още смях буди шамарът срещу монополите проектирани, създадени или протектирани пак от БСП – „Булгаргаз”, НЗОК, АЕЦ „Козлодуй”, а в бъдеще и АЕЦ „Белене”. Защо така щедро БСП наби децата си? Какво са виновни те, че държавата ги е създала и отгледала, а те най-чинно се отблагодаряват, когато е необходимо?

И така, посланието е ясно. На предстоящия конгрес на БСП ще гледате сълзлива сапунка за бедните труженици, които са попаднали в лапите на лошите олигарси, и партията-майка, която като истински Клинт Истууд обикаля в тъмното и раздава шамари, предимно на други мръсни ченгета. Двубоят е зрелищен, валят оставки, следва ритане по кокалчетата, в крайна сметка светлите сили побеждават. Или?

Ако във филмите побеждават винаги русите и синеоките, то действителността ни предлага често големи изненади. Само да не стане така, че същите тия олигарси да си запазят позициите в БСП и след конгреса. Тогава ще наблюдаваме тежка (северно) корейска драма в три части най-малко, а шамарите ще продължат поне до изборите…

No comments: