Tuesday, June 10, 2008

109/ Всички са равни, но някои са по-равни

via Nabliudatel

"Недейте да приемате, че всичко трябва да бъде под една летва за всеки" (Съдия Мелкон Мелконян, Бургаски съд, по делото Стависки, пред Дарик радио)

Всички са равни, но някои са по-равни. Ако четеш това и не се възмущаваш, може би и ти се сред по-равните? А може би си герой на България с ореол от вличие над главата? Другият вариант е да си "зрител", облъчен "правилно".

--------------
"- Ако не беше той. Ако беше обикновен строителен работник и беше направил същото престъпление - присъдата каква щеше да е?
Недейте да приемате, че всичко трябва да бъде под една летва за всеки. Не може така. Не може един рецидивист, десет пъти осъждан, и един човек, случайно попаднал на някакво местопроизшествие да бъде еднакво съден.


- Това е много страшно. Вие сте повлиян от това, че той е бил шампион.
Как няма да бъда повлиян, разбира се, че ще бъда повлиян. Не го отричам... Беше национална, знакова личност. Герой на България. И изведнъж какво - дайте да го обесим." (Дарик радио, чуй, прочети. Интервю със съдията, който осъди условно Максим Стависки за катастрофата, при която загина един, а друг все още е в кома)
--------------

Логиката... и законът изискват пред съда всички да са равни. Днес обче официално беше признато в българксат държава, че името и социалния ви статус са водещи и както повелява новият закон на съдия Мелконян от Бургас "не всичко трябва да бъде под една летва".

Плашещото в случая не е, че Максим Стависки получи условна присъда за убийство при шофиране тежко пиян. Плащетото е, че съдиите решават кой е герой на България и кой не и в зависимост от това определят наказанието му. А при съмнителната методика, при която се героизират определени личности, това направо си е стряскащо.

Не бяха ли сред героите на България и Христо Стоичков и куп хулигани като него. Не са ли героите на България куп интелктуалци и спортисти, наградени с ордени от агент Гоце, а.к.а. президент на Р.България Г. Първанов. Между другото Стависки беше героизиран официално от същия този президент, който "народа" си го избра, като получи най-висшето държавно отличие орден Стара планина. Между другото, по ирония на съдбата, изпълнителната власт дари злополучния джип Хамър на Стависки, с който стана катастрофата...

Поводът за притеснение е, че утре висчки тези герои ще започнат да си правят каквото поискат. Не че днес тесен кръг от хора не правят каквото поискат. Но сега вече официално има прецедент и официално е заявено, че "заслугите" към държавата, според критериите на кръга Гоце, примерно, гарантират смекчаване на присъдата при евентуална издънка.

Поводът за притеснение е, че съдиите вече официално си признават, че личността в "кадър" е водеща за получаване на присъда, а не това какво тази личност е направила. Това е българската съдебна система. Всички са равни, но някои са по-равни. За кокошка няма прошка, за милиони няма закони. От днес вече официално в българските съдилища. А реакция срещу подобно поведение странно защо липсва. Утре може всеки от нас да е на това място.
---------------

"Недейте да приемате, че всичко трябва да бъде под една летва за всеки" (Съдия Мелкон Мелконян, Бургаски съд, по делото Стависки, пред Дарик радио)

Предполагам много нормални хора, чули това интервю, ще са в шок поне половин час. Очевидци за катастрофата.

No comments: