Wednesday, January 23, 2008

152/ K3- недостиг на работници в бъгъ?

via Sulica

К3 знаете е притурка на "Kапитал" с обяви за работа,

приятни съвети какво да говориш и какво не на интервютата за работа, за съжаление безнадежно безсмислени. "директори" разказват как са взели жизнено важно решение тип "да сера или не". важни лелки учат как да придържаме чинийката докати си пия кафенцето. аз крия какво не ме кефи в предишния си работодател , те не казват, че новият е алитерат и така се затваря един кръг от лъжене и мажене...

но това което най-много ме изуми напоследък е натрапчивата кампания да се обяснява, че бъгъ скоро ще има нужда от ВНОС на работна ръка. евентуално етиопци, защото във виетнам заплатите вече са по- високи.

Според мен това е турбо глупост, защото:

1. За да се намали безработицата в училищата бяха въведени 12 и 13 клас- резервоар догс, 2 випуска от по поне 50,000 души= 100,000 трудов резерв;

2. Армията вече не е 110,000 нито даже 40,000- ето 40,000 допълнително;

3. В момента има "странно" заети. Давам пример. На първата си работа започната през 1990 ( на Горски Пътник ) и завършила на Първомайска, фирмата броеше 6- 7 човека и правеше 3 млн долара оборот /год. Сега същият оборот прави фирмата от последната ми работа с 21 човека. Смело твърдя, че на запад подбна фирма работи с 3-ма човека- (беше споменато в един от докладите как подобна фирма в USA даже нямала тоалетна). Доказвам "странната " заетост един човек за 3 месеца - избира химикалка за отпечатване на логото ни. Бяха проведени 10- 15 разговора с фирми от бранша, накрая се оказа, че избираната 3 месеца химикалка не става, защото върху нея не може да се отпечата лого и изобщо нищо не може да се отпечата. Шефът избра следваща най- евтина химикалка за около 30 секунди, но вече с можещ печат... такива примери на неработещи момчета и момичета (за съжаление и аз) , наети по различни начини за социално подпомагане има навсякъде- ето още да речем 100,000 души в резерва.

така по т. 1, 2 и 3 имаме 250,000 души свободен пазар.

Да не говорим че във всеки завод има производителност между 10 и 20 пъти под средноевропейската, защото по приватизиционни договори фирмите държат излишни хора, вместо да ги заменят с ефективни компютъризирани машини.

В последната си година имах 40 интервюта и нито едно с някакъв успех, макар да имам идеална представа за позиции, за които кандидатствамм както и за нивата на заплащане.

Това ми подсказва, че

1. никой нищо не търси на пазара на труда, а някой министър се чуди как да формира и източи някакви кинти;

2. Ако има нещо което да липсва на пазара на труда това не са работници, а мениджъри (кадърни, а не наплашени и неграмотни послушковци)

3. Някой иска трайно да задържи ниски заплатите на хората в бъгъ със заплахи от внос на гладни сомалийци.

п.с. това дори не вклюва към 300,000 цигани които са като волни прерийни ездачи и всеки може да си ги вземе и обучи- има доказано положителен опит в сливенско и ямболско!

pps забравих- и 1 млн. всякаква администрация, която интернет и електронния подпис направи излишна==> не само няма да внасяме ми може още 10 години да изнасяме и пак ще има.

No comments: