Thursday, January 24, 2008

151/ Искам цензура

via Fro

Блиц поглед върху някои електронни ежедневници.

Днес.бг ни стресира с НОВИНАТА , че "Емилия в шестия, а на Андреа и се ще" - това по повод фолкдивата, която (нека ви осведомя) е бременна от Коко Динев, мъжът на Анелия, пък Андреа видите ли и тя много искала да забременее и се редят на опашка моделки да пипат за късмет бременната певачица. Въй че новина. Возтресох се!

Коментарите, коменарите бяха още по зашеметяващи. Някоя сополива домакиня съветваше задочно Емилия да зареже този вампирин, дето е женен пък забременява почтени (да!) момичета, други се възхищаваха на красотата на миската от снимката, наредена между двете блондита, трети подробно разясняваха детайли от интригата.

Съседно заглавие- "Бракът тесен за душата на Пам е". Тук авторът дори има лирически уклон, импровизирайки с Вазовата Епопея. Отдолу четящите са оставили коментари, спорейки дали Пам е ..ъъ.. лека жена. Някои от писачите я обявиха за грозна, като последние бяха обявени от трети за завистници и злобари, и въобще много емоции, страст балканска!

Няма да забравя как същото електронно издание съветваше всички да си обуят сиви гащи на 31.12. щото идващата година била на мишката според китайския хосоркоп, и така де, със сивите гащи да я омилостивят. Мяу! Също с тази цел имаше и препоръки всеки да похапне сиренце на нова година, та дано ни върви през 2008!? Точно така!

Замислих се кой ли болен мозък ражда подобни безумия, на които дори пишещите в многотиражни женски издания биха завидяли за въображението. Tъпи заглавия, идиотски "новини", безумни "сензации", изфабрикувани "скаднали". Лъха на пошлост.

Всеки, в-с-е-к-и вестник (електронен или не) задължително има поне една гола мацка по страниците си. За разкош. Нещо да грабне окото. Нещо, кото да привлече вниманието. Оттам се почват некоректно зададени заглавия, с цел да объркат читателя с някоя уж новина, а всъщност игра на думи, като съдържанието е съвсем различно от "новината", която е очаквал читателят. Следват некадърно написани статии, груби грешки и неточности. Почти всички весници вече жълтеят. Махленски стил, липса на всякакъв професионализъм. Липса на журналистика у нас. Пълна дивотия.

Ха, сетих се как при пристигането на медиците у нас, на първата пресконференция, която дадоха, журналистичекисте въпроси бяха от неадекватни към идиотски, като върха на сладоледа беше питането на една кукувица от някакво списание май, дето живо се интересуваше как 8 години по либийските затвори, сестрите се грижели за външния си вид, та днес да се върнат толкова красиви жени. Е, изключих телевизора.

С какво се занимава днес нашата мила журналистика, родна и ненагледна!? Защо днес думата журналист се асоциира с пълна подлога и нахално леке (о, никак не ме е срам за обидите!)?! Ами с основание.

Друга категория навирачи са т.нар. репортери, които с колене и лакти произвеждат новини. На килограм, на конвейнр. А са нагли и прости колкото си искат. Никак не ме учудват тия инциденти с бити репортери. Че и Господари на ефира, което се води симпатично предаване, с тоя "Приятно ми е, Мавриков", който буквално преследва жертвите си и всички се забавляват в несвяст от конфузните ситуации с притеснените скунско-носители.

Ама какъвто зрителят/читателят, такава и жунранистиката, такъв и шоу- бизнеса, такива и интересите. Всичко е закономерно и съвсем в реда на нещата. Българинът простее и ологофренясва, що пък журналистиката да е по- различна.

Съвсем отделен е въпросът как и за какво им се плаща на тия самообявили се професионални писачи, как се отвлича обществено внимание, какво и от кой се поръчва, колко е лесно да си купиш журналист, а защо не и вестник. Някои си имат и телевизии.

Целия тоя порой от поръчкова и неточна, ологофренска и истерично поднесена информация се изражда в една генерална деизнформация на крайния потребител. Което пък може би е целта.

No comments: