Wednesday, December 5, 2007

“Конструктивен диалог”

via Жоро Неделчев@Монитор

(редакционен коментар на вестник "Монитор", сряда, 19 септември)

“Вчера на двудневна работна визита в нашата страна пристигна еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева. Тя се срещна с министър-председателя Сергей Станишев и изрази своя оптимизъм за напредъка на България по отношение на евроинтеграцията. Срещата протече в конструктивен диалог.

След това еврокомисар Кунева се срещна и с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин. Бяха обменени мнения по широк кръг въпроси от дневния ред на Европейския съюз.

България се стреми да създава атмосфера на партньорство с всичките си съседи от региона, отбеляза външният министър. Комисар Меглена Кунева изтъкна потенциала на България като член на ЕС в отношенията на Съюза с неговите съседи и особено в Черноморския регион...”

Мислехме, че този служебен журналистически жаргон отдавна е забравен, но не е. Някои неща си остават константни величини, независимо дали сме в епохата на социализма или на развиващия се капитализъм. За конкретика и дума да не става. Важен е протоколът.

Навремето имаше един лаф, според който всичките заглавия на вестниците ни приличали на текст под рисунка, изобразяваща полов акт. “Конструктивен диалог”, “ползотворно сътрудничество”, “обмяна на мнения”, “изразен оптимизъм”...

Впрочем, добре дошли, госпожо еврокомисар. За останалото ще следим чуждестранните информационни агенции.

No comments: