Monday, December 17, 2007

За мегаспектаклите с любов



via Ivanoffster

В момента, в който минах покрай този плакат, нещо трепна в мен: Роси Кирилова направила 25 години на сцената!! Заеби това, ами мисли и да ги отпразнува не с какво да е а с “мегаспектакъл”!! Не е да кажеш да събере тесен кръг близки, роднини, приятели и познати, да похапнат торта и да им изпее онова за куклата Барби или за Мики Маус, ами направо – резервира зала 1 и давай: мегаспектакъл! Между другото, забелязали ли сте, че българските соц-звезди, макар соца да го няма ще стане близо двайсет години, те никога не правят просто концерти. В най-лошия случай, те правят "гала-концерти". Но иначе правят "мегаспектакли", "ултрарецитали", "хиперпостановки", "гигасъбития", само не и концерти. По моите разбирания, в случая “мегаспектакъл” би се получил, ако Роси Кирилова излезе гола на сцената или пък, ако имаше обещание от рода на “Роси Кирилова гълта саби”, ама няма нищо такова. Напротив, гаранцията за “мегаспектакъл” идва от участието на Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов, Панайот Панайотов, Мустафа Чаушев, братя Аргирови, Ваня Костова и т.н. и т.н. Значи, за момент се бях притеснил, че може и да не се получи “мегаспектакъл”. Викам си: "Еби му майката, ще вземе да стане обикновено спектакълче, без да е "мега"...", ама като видях, че Мустафа Чаушев и братя Аргирови ще са там, веднага се успокоих. Няма мегаспектакъл по света, в който те да са участвали и да не се е получил. Намирисва ми на “юберспектакъл” даже! А и фолклорен ансамбъл “София 6” ще са там, и балет “Веда джуниър”, така че мегата е гарантирана. Общо взето, като гледам плаката, май само аз няма да взема участие на сцената.

Не може да й се отрече на леля ви Роси, че за 25-годишнната на сцената е успяла да ексхумира всички соц-естрадни величия и да ги събере на едно място, за да си направят едно грандиозно соц-парти, с песни, звучали на “Мелодия на годината ‘86”, на “Златния орфей”, а може би и на рождените дни на Тодор Живков и Пенчо Кубадински. Дето се казва: "Динозаврите на българската естрада си дават среща”. Имам чувстото, че след още 125 години тия хора пак ще се мотаят из зала 1 и ще правят мегаспектакли. Чудя се, наистина ли има хора, които слушат подобни неща?! И им харесват, че даже си купуват билети за “мегаспектакли” и нямат търпение да стане 3-ти декември, за да идат в зала едно и да пляскат с ръце, в такт с "Боса по асфалта", а някои дори припадат от вълнение, когато Мустафа Чаушев се появи пред тях. Само чуйте как звучи името на този човек: “Мустафа Чаушев”. Звучи като суперзвезда!

Не знам за вас, ама аз лично не познавам жив човек, който да слуша Росица Кирилова. Ама под “слуша” имам предвид да се събужда сутрин, да си пуска нейно CD, да навлича тениска с нахилената й физиономия и да си припява на “Учителко, целувам ти ръка”, а в свободното си време да гледа само "За животните с любов". То пък взех, че описах някакъв дайхард фен, разбираш ли. Не, най-обикновен човек, който вместо Шакира, примерно, да слуша Росица Кирилова. Честно, не познавам такъв. А много ми се иска да познавам. Да го видя този човек, да го пипна, да се убедя, че е истински, да си поговоря с него, да разбера какво го кара да си причинява това нещо, защо го прави, дали е кармична обремененост или наистина е с извратени музиклани вкусове. Между другото, не познавам и жив човек, който да слуша Васил Найденов, Лили Иванова, Веселин Маринов и всички останали, които ще са на мегапартито, също така не знам и какво означава думата “естрада”, защото леля Роси се води “естрадна певица”, ама това ми е по-малкия проблем. Даже тя се води “естрадна кънтри певица”, което пък вече съвсем не знам какво означава... Мисля, че и Гарт Брукс да попитаме и той няма да знае, че съществува подобно животно като "естрадна кънтри певица".

Знам, обаче, че този "мегаспектакъл" не е за изпускане! Имам съмнения, че ако се напуша преди това, в зала 1 ще стана свидетел на такъв абсурд, какъвто и Хармс не си е представял. Мисля, че подобно нещо се случва веднъж в живота. Или се бъркам: по-скоро се случва всеки път, когато някой от листнатите в плаката навършва 25-години на сцената.

Хайде, жива и здрава, лельо Роси, още 250 години на сцената, да правиш само мегаспектакли, да изпееш песничка и за Кен, ще им пиша на тия момчета да ти спретнат няколко кавърчета, а това е за всички, които не понасят естрада, поп, диско и всякакви такива лайна! Ще победим!

No comments: