Monday, December 17, 2007

Националната безпросветност

via Горги Грънчаров

Минаха няколко часа от един чудесен български празник, един от най-светлите в календара! Вчера беше 24 май - Денят на славянската писменост. Добър повод да се запълни някоя и друга страница от популярния печат с остроумни и подробни анализи за значението на този ден и за неговата неоценима роля в развитието на родината ни.
Дотук добре! Обаче измежду тия коментари се появиха и други, които подхванаха на нов глас една вече малко позатихнала тема от обществеността - 24 май ли е по-достоен от трети март за национален празник на Република България?!
Един от водещите вестници даже отдели цяла страница с обширен анализ, защитаващ 24 май като най-подходящ за тази цел.
Ех, бедна българска журналистика! Ех, прост народ, дето роди такива умове, че даже им даде и поле, в което да се изявяват! Даваш 80 стотинки и им четеш простотиите!
Така ли е наистина, питам се аз? Трябва ли да кажем, че 24 май е по-подходящ от трети март за национален празник на България? Бе питам ли се наистина? Естествено, че не! Тук няма място за двоумене!
Единственият ден от календара, достоен за национален празник на нашата родина и запазил се като такъв повече от 100 години, е ТРЕТИ МАРТ!!! Денят, който бележи възкръсването на нашето отечество от петвековните руини и който бе извоюван с цената на стотици хиляди загинали безименни воини!!!
Колеги "писачи" и "драскачи",
не може да има ден на славянската писменост, без да съществува свободна държава и свободен народ, който да го отбелязва!

Не може да тачим имената на светите братя просветители, когато над главите ни стърчат минарета и се пеят турски песнопения, а поробителският ятаган тегне неумолимо, готов да посича вдигнатите чела!

За да има 24 май, трябва СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ, трябва свободен народ, трябва независимост и човешки правдини! А това, уважаеми писачи, донесе на окървавените си рамене ТРЕТИ МАРТ!

Така че моля, престанете с опитите си да размишлявате над неща, които много по-начетени и достойни хора от вас отдавна са премислили и решили! Топлата вода отдавна е открита, просто я използвайте...понякога!
Разбирам, че се опитвате да раболепничите пред властта, пред тази "Тройка на разсъмване", която си набихме през лятото...и по-специално пред една от управляващите партии, чиито контингент колеше и бесеше преди по-малко от 130 години по българските земи!
Това е преходно, уважаеми писачи! Тази власт все някога ще си иде! Трети март обаче остава и ще остане завинаги! И макар да искате да омаловажите подвига на онези герои, макар да искате да измиете лицето на онези, които клаха децата ни преди век и четвърт...историята знае своя път и неумолимо ни води по него!

Празнувайте 24-ти май с радост, писачи, и бъдете благодарни на светите братя, че създадоха азбуката, с която днес си печелите хляба!

No comments: