Wednesday, December 5, 2007

Робин пише изпълнители

via Борислав Борисов



Писането се сътои предимно в превеждане от английски в посока на нещо, което донякъде наподобява съвременен български. Така се случва и неизбежното: читателят има непреодолима нужда от превод, за да разбере какво му се съобщава чрез хаотична серия думи. Русизми и архаизми; повторения и повторения на повторението; синтаксисът вещае скорошен апокалипсис, словоредът сглобява енигми, пунктуацията катастрофира през ред.

Няма връзка с Мрежата (и с особеностите на компютърно опосредстваната комуникация). Нито пък с главния мозък, както се изразяват асовете в жанра от предишното поколение.

-----------------

Писменото новинарство е неизразимо труден занаят. Associated Press имат класически наръчник по темата. В съвременната световна журналистиката всеки, който уважава себе си и аудиторията си, го е чел.

Новината от илюстрацията в началото принадлежи на една от най-големите български издателски групи в Интернет, собственик на няколко разнородни сайта. Сред тях е и показаният - от първите у нас в сериозното мрежово новинарство. Лошото е, че почти същият текст би могъл да бъде взет от произволен подобен сайт в страната ни.

Дори несистематичен поглед върху търсенето на работна ръка (пардон, на човешки ресурси) в родната медийна среда би предложил напълно адекватен извод за бъдещето.

Съвсем скоро ще се появи обявата:

Голяма медийна група с могъщо онлайн присъствие и грандиозни перспективи търси спешно да назначи редактор-репортер!

Изисквания към кандидата: задължително владеене на два западни езика, студент от провинцията, отлични компютърни умения (Уърд, Ексел, Експлорер, Мейл, Айсикю).

Предлагаме млада динамична среда, трудов договор на половин щат, гъвкаво работно време, възможности за развитие.

Студентите по начална педагогика, философия, география, информационни технологии и други подходящи специалности са с предимство.

Изпратете CV, актуална снимка и мотивационно писмо на електронната поща.

No comments: