Saturday, March 1, 2008

139/ Порно видеосмърт

via Аз чета за вас



Here we are," she thought, "at the edge of the world; the very edge of western civilization and all of us are so desperate to feel something, anything that we keep falling in to each other and fucking our way towards the end of days."

- Mia, "Californication"

"Acid house" трябва да се казва "Snuff". Защото света на Уелш е точно една такава порно видеосмърт. Той рисува един ужасен свят. Мрачен свят, в който хората са насекоми, боклуци, евротраш. Нямат сили да се съпротивляват срещу сивотата или пък са вече изтощени от безмислената борба с живота и не могат да реагират на време и биват смачкани от навития вестник. Осъзнават нищожността си и отказват да се борят, изпадат в апатия и се оставят на течението. Единственото, което има значение в малкия им личен ад е само следващата доза. Опиатите са единствения възможен изход - хероин, екстази, барбитурати, алкохол, тютюн, национализъм, футболен фанатизъм. Хората отчаяно бягат от това, което са - заминават, променят телата си, пола си, тъпчат се с хапчета, чукат до забрава. Но там в огледалото си ти, независимо колко си друсан, или пиян, или възбуден, това си ти, който се бие по футболните мачове, който чака всичко на готово от родителите си, който дори няма смелост да каже на шефа да си завре работата отзад.

Това е нашия свят. Това е нашия шибан най-добър смел нов свят.

1 comment:

Nikolay said...

Това за мен е една от книгите с най-оригиналните къси разкази, които съм чел. Прекрасна сатира и много за мислене. Това трябваше да е трейнспотинг.