Tuesday, November 27, 2007

24 часа с поръчков материал на главна страница

via InterNet

Освен, че е поръчков, материала е и закъснял с 6 месеца. На 19 Март писах за вече навлезлия в крайна фаза въпрос за онлайн хазарта в България, а днес 24 часа излиза със следното бомбастично заглавие на главна страница:



Мирише ли ви? Всъщност вони! Повече от явно е, че статията е поръчка на Еврофутбол*, "лицензиран букмейкър", както дискретно се споменава в статията, на фона на безумно многото "нелицензирани" букмейкъри в интернет, които всъщност си имат перфектни лицензи издадени в САЩ, Великобритания или други европейски страни и обслужват повече клиенти от повече страни, отколкото Еврофутбол някога ще обслужва.

Дезинформации от сорта на "Губим 200 млн. лева от интернет хазарт" (2-3 стр.) и бисери като "справочника Whois" допълват картината на некомпетентност и корупция. Никой не може да направи дори приблизителни изчисления на посещаемостта на чуждите сайтове за залагания от българи, какво остава да се сметнат залозите, правени там. Еврофутбол обаче не се притесняват да вадят числа и да се опитват с позволени и непозволени средства да си бранят хляба. Дори и цифрата да е вярна, евентуалните загуби на държавата са много по-малки - 10-12 млн. лв.

"Справочника Whois" изобщо няма да го коментирам, само ще кажа - Google.

Стряскащи каренца като "нито един не посочва собственик, офис или телефон" допълват дезинформационната картина, целяща освен другото и всяването на FUD** сред незапознатите. Дори за .com домейните има база данни с информация за контакт, вкл. телефон, а за .bg домейните, каквито са дадени за примери, процедурата по регистрация е още по-строга. Пропуснатото уточнение е, че всъщност "хората без данните" са обикновени собственици на сайтове, а не операторите на залаганията онлайн. Все едно някой да ми търси сметка защо не съм си публикувал пълните данни за контакт на тази страница...

Страшните връзки ("Вратичка в закона улеснява наши посредници, които правят връзките към чужди букмейкъри") пък изглеждат така:

Клик
Клик тук
Клик и тук

Опс :-D

Единствената въпросителна е точно каква част от милионите, спечелени от шефа на Еврофутбол - Васил Божков на борсата, са отишли за тази доста некадърна статия, която явно се опитва да очерни очевадно невинни хора, собственици на уебсайтове - "българските помагачи".

За да затворим темата, предлагам, въз основа на публикувана в 24 часа информация, ВАЦ да бъде съден за разпространяване и помагачество за организиране на интернет хазарт, в разрез на законите на република България. Няма съществена разлика между това, което правят 24 часа (поръчкова публикация за интернет хазарта) и това, което правят момчетата от сайтовете за залагания (поддържане на информационнен портал на тема онлайн залози, издържащ се от реклама).

No comments: